Umamo (japane umami, 旨み、旨味, うまみ) estas proponita aldono al la nun akceptataj kvar bazaj gustoj sensataj de specialaj ricevĉeloj, kiuj troviĝas sur la homa lango. La saman guston oni ankaŭ konas kiel xiānwèi (鮮味) en la ĉina kuirarto. Umami estas japana vorto signifanta "saporhava" aŭ "bongusta", kaj do aplikiĝas al la senso de saporhaveco, specife al la sento de la natura amina acido, glutama acido, aŭ glutamoj oftaj en viando, fromaĝo kaj aliaj protein-riĉaj manĝaĵoj. La ago de umam-ricevĉeloj klarigas, kial manĝaĵoj kun ununatria glutamo ofte gustas pli "verve".
Assinar:
Postar comentários (Atom)
Mais Lidas
-
Redes sociais desregulamentadas e algoritmos sem controle favorecem bolhas de ódio que doutrinam crianças em misoginia e extremismo Divul...
-
Um apanhado das atualizações do caso Vitória Regina de Sousa, assassinada em Cajamar, bem como o andamento da investigação até hoje, 18 de m...
-
Aos 97 anos, ex-governador estava internado há oito dias e não resistiu ao agravamento de complicações respiratórias Ex-governador Alceu Col...
Nenhum comentário:
Postar um comentário