Umamo (japane umami, 旨み、旨味, うまみ) estas proponita aldono al la nun akceptataj kvar bazaj gustoj sensataj de specialaj ricevĉeloj, kiuj troviĝas sur la homa lango. La saman guston oni ankaŭ konas kiel xiānwèi (鮮味) en la ĉina kuirarto. Umami estas japana vorto signifanta "saporhava" aŭ "bongusta", kaj do aplikiĝas al la senso de saporhaveco, specife al la sento de la natura amina acido, glutama acido, aŭ glutamoj oftaj en viando, fromaĝo kaj aliaj protein-riĉaj manĝaĵoj. La ago de umam-ricevĉeloj klarigas, kial manĝaĵoj kun ununatria glutamo ofte gustas pli "verve".
quarta-feira, 10 de fevereiro de 2010
Assinar:
Postagens (Atom)
Em Alta
Há muito mais entre o céu e a terra
by Deise Brandão Há acontecimentos que nos fazem parar, respirar fundo e pensar: até onde vai o acaso? Onde termina a coincidência ...

Mais Lidas
-
by Deise Brandão Sabe quando a gente entra num lugar e sente uma coisa estranha no ar? Ou quando estamos com uma pessoa e, por fora, está ...
-
by Deise Brandão Um elo biológico surpreendente Pesquisadores da Escola de Medicina Mount Sinai, em Nova York, identificaram um fenômeno i...
-
by Deise Brandão Setembro sempre chega com cara de recomeço, de florescimento, mas tb nosmostra a contagem regressiva: prazos apertados, p...